نخستین پرواز مشهد به کویته؛ گامی مؤثر در توسعه روابط ایران و پاکستان آخرین وضعیت تردد و تصادفات در مسیر‌های منتهی به مرز‌های خروجی اربعین مصدومیت ۹ نفر در تصادف شبانه در محور نیشابور - مشهد (۱۷ مرداد ۱۴۰۴) ۳۰ مصدوم در پی خروج قطار از ریل در مسیر کرمان _ زرند (۱۷ مرداد ۱۴۰۴) مأمور پلیس آستانه اشرفیه در درگیری با قاتل مسلح یه شهادت رسید (۱۷ مرداد ۱۴۰۴) قطار تهران - کرمان از ریل خارج شد (۱۷ مرداد ۱۴۰۴) زلزله تربت‌جام خسارت نداشت (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) زلزله تربت جام را لرزاند (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) ۴ شرور تهران با شلیک پلیس دستگیر شدند زلزله تهران را لرزاند | واکنش موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران به اعلام نشدن زمین لرزه (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) کلثوم اکبری قاتل ۱۱ شوهر در دادگاه | ماجرای قتل‌ها چه بود؟ نوروفیدبک برای چه کسانی مناسب است - 5 متخصص زبده نوروفیدبک قوچان، خنک‌ترین شهر ایران در بامداد امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) غرب استان تهران لرزید (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) تسکین درد‌های معده و روده با این دانه تابستانی استفاده از دم‍پایی در پیاده روی اربعین مناسب نیست هشدار وزارت بهداشت نسبت به مخاطرات تابش مستقیم نور خورشید شرایط دریافت مستمری توسط بازماندگان + نحوه محاسبه میزان مستمری تمامی امتحانات علوم پزشکی دانشگاه آزاد حضوری شد وزیر آموزش و پرورش در مشهد: شهادت حق شهید کاظمی بود و حیف بود که این مقام نصیب او نشود ۷ زائر ایرانی در تصادف ون با تریلی در ناصریه عراق مصدوم شدند (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) ۵۷۰۰ مجروح در جنگ اخیر | وزیر بهداشت خواستار پیگیری بین‌المللی جنایات رژیم صهیونیستی شد شروع اعزام‌های حج عمره از ابتدای شهریور | حضور پررنگ بانوان در لیست زائران وزیر آموزش و پرورش: بازنشستگان ۱۴۰۳ در اولویت پرداخت پاداش قرار دارند | پیگیری قرارداد کار معین معلمان خرید خدمات بیشترین علت نیاز زائران به امدادرسانی در پیاده‌روی اربعین، تصادفات جاده‌ای است پیش‌بینی هواشناسی امروز (۱۶ مرداد ۱۴۰۴) | کاهش نسبی دما در شمال و غرب کشور سازمان هواپیمایی کشوری درباره‌ی تهیه بلیت پرواز‌های اربعین اطلاعیه صادر کرد آیا شیرین‌کننده‌های غذایی، بلوغ را در کودکان تسریع می‌کنند؟ چگونه احساس تشنگی را در پیاده‌روی اربعین کاهش دهیم؟
سرخط خبرها

عمری در مسیر جمعیت شناسی | یادی از دکتر حبیب ا... زنجانی

  • کد خبر: ۱۶۴۸۹۶
  • ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۸:۲۸
عمری در مسیر جمعیت شناسی | یادی از  دکتر حبیب ا... زنجانی
در روز ملی جمعیت، مروری داریم بر زندگی دکتر حبیب ا... زنجانی که به پدر علم جمعیت شناسی ایران شهرت داشت

نخستین کسی که برای اولین بار از واژه دموگرافی یا جمعیت شناسی استفاده کرد، «آشیل گیارد» نویسنده فرانسوی بود که اعتقاد داشت: «تاریخ اجتماعی نوع بشر با شناسایی ریاضی درباره جمعیت و وضع جسمانی و اخلاقی آن، باید در دموگرافی مورد بررسی قرار بگیرد.»

در ایران نیز، از جمله برجسته‌ترین چهره‌ها که عمر خود را با تکیه بر تجربه‌های جهانی برای اعتلای دانش جمعیت شناسی و توسعه علوم اجتماعی وقف کرد، دکتر حبیب ا... زنجانی بود که تحصیلات خود در مقطع دکتری را در کشور آشیل گیارد به پایان رساند و سال ۱۳۵۲ در حالی به وطن بازگشت که دانش آموخته دانشگاه سوربن بود و با سمت استادیار، دانسته‌های خود را در اختیار دانشجویان علوم اجتماعی دانشگاه تهران قرار می‌داد.

هنگامی که دکتر زنجانی برای نخستین بار در مقطع کارشناسی به دانشکده ادبیات تبریز وارد شد، هنوز رشته‌ای تحت عنوان علوم اجتماعی در این دانشگاه وجود نداشت. او که یک سال پیش از ورود به دانشگاه در رشته حقوق دانشگاه تهران قبول شده بود، بعد مسافت و دوری از خانواده را مانعی برای کوچ به پایتخت می‌دانست و یک سال بعد با قبولی در رشته ادبیات وارد دانشگاه تبریز شد، اما در سال ۱۳۴۷ که رشته علوم اجتماعی به این دانشگاه اضافه شد، با شرکت در آزمون ورودی و کسب رتبه ممتاز، به علوم اجتماعی تغییر رشته داد و هنگامی که برای آزمون کارشناسی ارشد آماده می‌شد، او را با عنوان شاگرد اول دانشکده می‌شناختند.

تحصیـــلات او در مقطع ارشد، با اشتغال در مؤسسه مطالعاتی و تحقیقات اجتماعی همراه شد. سفر به پاریس و تحصیل در مقطع دکتری او را چندسالی از وطن دور کرد، اما با رجعت به کشور، علاوه بر عضویت در هیئت علمی دانشگاه تهران و فعالیت در مرکز مطالعات و تحقیقات شهرسازی و معماری ایران، با وزارت مسکن همکاری کرد و از سال ۵۲ تا ۶۴ در زمره محققان نمونه این وزارت خانه قرار گرفت.

سال ۱۳۶۷ بود که دکتر زنجانی در معیت وزیر مسکن وقت، با شرکت در جلسات هیئت دولت برای نخستین بار بیان کرد: «اگر کنترل موالید در ایران به اجرا در نیاید، جمعیت کشور در سال ۱۴۰۰ به ۱۳۰ میلیون نفر خواهد رسید و در آن حالت کیفیت و سطح زندگی افراد کاهش خواهد داشت، اما اگر کنترل موالیدی پویا صورت بگیرد، جمعیت کشور در حد ۱۰۰ میلیون یا کمتر خواهد شد.»

او که از بنیان گذاران انجمن توسعه روستایی ایران بود، ریاست انجمن جمعیت شناسی ایران، عضویت در انجمن بین المللی مطالعات علمی جمعیت، عضویت در انجمن بین المللی جمعیت شناسان فرانسوی زبان را نیز در کارنامه درخشان خود به همراه داشت. دکتر زنجانی علاوه بر مشارکت در تدوین «لغت نامه جمعیت شناسی»، به تألیف کتاب هایی، چون «مهاجرت»، «تحلیل جمعیت شناختی» و «تقویم تاریخی دموگرافیک ایران» همت گمارد و سرانجام پس از عمری تألیف، پژوهش و تربیت دانشجویان پرشمار، در ۲۴ آذر سال ۱۳۹۸ در سن هشتادسالگی دار فانی را وداع گفت.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->